Nieuws

Weihnachtsreise Münster 2023

Publicatiedatum: 9 januari 2024

Foto: ‘Weihnachtsreise Münster 2023’

Verslag Weihnachtsreise Münster – 2 december 2023

Vroeg uit de veren, dat wel – want de bus vertrok stipt om 7 uur, maar toen waren we ook lekker op pad. De groep was met maar liefst 120 leerlingen en 15 begeleiders groter dan ooit tevoren. Na aankomst in Münster zijn we in groepen op pad gegaan.

Foto: ‘LWL Museum’

Het LWL-Museum heeft een mooie en gevarieerde collectie, die reikt van Renaissance tot modern:  een aanrader voor iedere Münsterbezoeker! Josepf Beuys bleef door de meeste leerlingen onbegrepen, maar de kleurrijke werken van August Macke konden we allemaal op prijs stellen.

Foto: ‘LWL Museum’

Terwijl de ene groep werd rondgeleid door het LWL-Museum, kreeg een andere groep een inkijkje in de prehistorische geschiedenis van de aarde in het Geomuseum. Een steen is natuurlijk ‘gewoon’ een steen, maar met begeleiders Wolter en Tushar krijgt deze plotseling ook een heel interessant verhaal. Een derde groep deed onder leiding van Ludian en de gymgirls and -boys een Skulptour waarbij grote kunstwerken in de openbare ruimte moesten worden opgespoord en gefotografeerd.

Foto: ‘Geomuseum’

Na een bezoek aan de indrukwekkende Friedenssaal (waar in 1648 de Vrede van Münster werd getekend!) was het hoog tijd voor de lunch. Een wandeling door de stad leidde ons naar restaurant Hochstapler (wat letterlijk stapelaar en figuurlijk opschepper betekent). Een grote luxe was dat we het restaurant helemaal voor ons alleen hadden. Verschillende varianten hamburgers met gestapeld lekkers (vega en vlees) werden opgediend met frietjes en frisdrank. We zaten er ruim en warm en het eten was lekker; een welverdiend rustmoment na alle omzwervingen door de stad.

In het middaggedeelte bezochten we met gehusselde groepen wederom het LWL-Museum, het Geomuseum en de kunstwerken in de openbare ruimte.

Na afloop van dit culturele gedeelte gingen we naar het ‘pièce de résistance’: de kerstmarkt. Hier had iedereen zich enorm op verheugd. Er zijn diverse kerstmarkten in Münster die allemaal druk bezocht worden in de maand december.

Uit de verhalen in de bus terug bleek dat de leerlingen zich hier uitstekend vermaakt hadden, veel eten zoals Lebkuchen, Kartoffelpuffer of Currywurst hadden geprobeerd en soms zelfs cadeautjes voor hun ouders hadden gekocht. Met de kerstplaylist zat de sfeer er in de bus goed in en zonder problemen keerden we om tien uur weer terug in Amsterdam. Een bijzonder geslaagd uitje, waar velen waarschijnlijk nog steeds van nagenieten.

Foto: ‘Groepje op zoek naar kunst in het openbaar’