Mediatheek

Welkom in de mediatheek van het Barlaeus Gymnasium. Wist je dat de mediatheek een van de grootste ruimtes van het gebouw is? Dat is natuurlijk geen toeval. Het is de plek waar veel activiteiten samenkomen. Je kunt er boeken lenen, op de computer werken, lessen volgen en tijdens je pauze of een tussenuur je boterham eten of bijkletsen.

Onze uitgebreide collectie telt meer dan 18.000 boeken die allemaal graag door jou gelezen willen worden! Wil je een kijkje nemen in onze catalogus? Dat kan hier. We hebben literatuur in verschillende talen (Nederlands, Engels, Frans, Duits en Klassieke Talen) en informatieve boeken die een scala aan vakgebieden bestrijken ­- voor ieder wat wils. Ook hebben we abonnementen op digitale databases, zoals de Krantenbank, die van pas komen bij het zoeken naar informatie voor werkstukken. Bijzonder is onze collectie boeken over Amsterdam en de Bibliotheca Barlaeanorum, met boeken geschreven door oud-leerlingen.

Maar er is meer! Naast de uitgebreide bibliotheek heeft de mediatheek drie computerlokalen. Wanneer de lokalen niet in gebruik zijn, kun je er zelfstandig of in een groepje werken. Met maar liefst honderddertig computerwerkplekken en gezellige tafels, vind je hier altijd jouw perfecte studeerplek. Wil je even ontspannen met een goed boek? Plof dan neer in onze comfortabele zithoek.

Wat maakt onze mediatheek echt bijzonder? De activiteiten die we organiseren! Leesclubs voor de onder- en bovenbouw, thematafels met boeken en mini-tentoonstellingen in samenwerking met de sectie Beeldende kunst, er is altijd iets leuks te zien en te doen.

Voor elke vakantie sturen we een nieuwsbrief met de agenda van alle activiteiten, nieuwe aankopen, leestips en nieuwtjes. Voor je wekelijkse dosis literair en cultureel nieuws, volg je ons op Instagram via @barlaeusmediatheek.

Onze gezellige bibliotheek nestelt zich op de tweede verdieping, met een prachtig uitzicht op Paradiso. Wees welkom! 

Hartelijke groet,

Debbie, Janneke & het vrijwilligersteam

Collectiebeleid

De mediatheek verzamelt, beheert en selecteert informatie uit het nationale en internationale aanbod van literatuur, informatieve boeken en digitale bronnen. Onze collectie is afgestemd op de leerlingen, het onderwijs en de actualiteit en kenmerkt zich door aandacht voor de klassiekers en ruimte voor nieuwe stemmen en perspectieven. Diversiteit en inclusiviteit zijn belangrijke pijlers voor het aankoopbeleid. Met onze collectie spelen we in op maatschappelijke ontwikkelingen en behoeftes vanuit het onderwijs.

Wil je boeken aan de mediatheek schenken? Neem contact op met Debbie Broekers en Janneke Blok via mediatheek@barlaeus.nl om de mogelijkheden te bespreken.

Bibliotheca Barlaeanorum

Het Barlaeus Gymnasium is trots op zijn leerlingen en oud-leerlingen. Veel van hen hebben literaire boeken, proefschriften, muziek of andere werken gepubliceerd.

In de mediatheek brengen wij deze boeken op twee verschillende manieren onder de aandacht. De boeken die geschreven zijn door oud-leerlingen en die gelezen mogen worden voor de (literatuur)lijst, voorzien wij van een speciale Bibliotheca Barleanorum-sticker, ontworpen door grafisch vormgever en mediatheekvrijwilliger Roland Dettmeijer. Op deze manier worden de huidige leerlingen bewust van de rijke nalatenschap van hun voorgangers. De boeken die niet gelezen mogen worden voor de literatuurlijst beheren we in een speciale BB-kast. Daar zijn ze ter inzage beschikbaar voor leerlingen en personeel.

Wij stellen het zeer op prijs als je als oud-leerling je publicatie aan ons wilt doneren. Neem hierover contact met ons op via: mediatheek@barlaeus.nl.

Openingstijden

Iedere schooldag
8:00 tot 16:30 uur

Contact

Algemeen:
mediatheek@barlaeus.nl

Mediathecaris:
Debbie Broekers – dbroekers@barlaeus.nl

Medewerker mediatheek:
Janneke Blok – jblok@barlaeus.nl