Nieuws

Literair Festival 2023

Publicatiedatum: 19 december 2023

Foto: Literair Festival 2023

Literair Festival 14 november 2023

Kan je lezen leuker maken door erover te praten? Dat denken wij wel! Op dinsdag 14 november vond daarom de tweede editie van het Literair Festival plaats.

Van een lijst met titels hadden leerlingen uit de 3e en 4e klas een boek gekozen en gelezen. Dit waren geen willekeurige titels, maar lievelingsboeken van docenten. Mooie verhalen, graphic novels, mythen en romans. Vóór de herfstvakantie hadden alle leerlingen de teksten al meegekregen, soms met een opdracht erbij. Doordat de leerlingen hierdoor goed voorbereid waren, konden we die middag praten over liefde, armoede, verraad, geluk, vriendschap, de ondergang van de wereld en alles wat er verder in deze literatuur beschreven werd. Met behulp van filmfragmenten, rollenspelen en (soms zelfgemaakte) kunstwerken werd het gesprek verdiept.

Foto: ‘Literair Festival 2023’

Daarnaast waren er wat kortere rondes, waarbij de leerlingen kennis konden maken met een ander literair werk, aangeprezen door de docenten. Door een korte voorgelezen passage of een samenvatting van het verhaal werd de nieuwsgierigheid naar het werk geprikkeld. We hopen dat dit de leerlingen inderdaad naar nieuwe boeken heeft doen grijpen.

Foto: ‘maaltijd na het Literair Festival 2023’

We hopen dat evenementen als deze eraan bijdragen dat de weerstand van sommige leerlingen tegen het lezen wordt gebroken of tenminste een beetje afbrokkelt. Want wij geloven erin: Lezen geeft genot en doet goed!