Vakken 5

Duits

Duits, de taal van onze oosterburen, van grote filosofen, schrijvers, componisten en de gevaarlijkste gekken uit de geschiedenis, wordt niet alleen in Duitsland, maar ook in Zwitserland, Oostenrijk, Noord-Italië, Luxemburg en delen van België en Oost-Europa gesproken door meer dan honderd miljoen Duitstaligen. Hiermee is Duits de meestgesproken taal van Europa. Bij ons op school vinden we Duits van belang vanwege de prachtige literatuur maar ook vanwege de rol van Duitsland in de Europese politiek en economie. Onder andere aan deze aspecten wordt in de les veel aandacht besteed.

Is Duits verplicht?
Op het Barlaeus volgen alle leerlingen in de tweede en de derde klas Duits. In klas vier zijn minimaal twee moderne vreemde talen verplicht. Dat betekent dat je naast Engels ook Duits en/of Frans volgt. Als je Duits binnen het profiel C&M, E&M of in het vrije deel kiest, ga je hier tot het eindexamen mee door.

Duits in de onderbouw
In de eerste twee jaar verwerven leerlingen grammatica en woordenschat. We leren gesprekjes te voeren over boodschappen, vakantie, school en vriendschap. Ook kijken we eenvoudige televisieprogramma’s en films en lezen we jeugdliteratuur. Met de methode Naklar! en ook met de projecten die wij buiten de methode om doen, maken we kennis met Duitsland, maar ook met Oostenrijk en Zwitserland.
De in de lessen verworven vaardigheden passen de derdeklassers toe tijdens ons jaarlijks cultureel uitstapje naar Duitsland met als afsluitend onderdeel DE KERSTMARKT.

Duits in de bovenbouw
Vanaf de vierde klas verdiepen we vaardigheden spreken, luisteren, schrijven en lezen. Lezen doen we veel, geen kinder- en jeugdboeken meer, maar kranten en tijdschriften, filosofische teksten en literatuur met een hoofdletter.

Aan het einde van de vierde klas organiseren wij een drie- of vierdaagse cultuurreis naar Berlijn, want nergens is de geschiedenis van de twintigste eeuw meer voelbaar dan in Berlijn. Deze geschiedenis, maar ook het bloeiende culturele leven van het hedendaagse Berlijn willen wij onze Barlaeanen natuurlijk laten zien.

Duits voor Muttersprachler
Als je Duitstalig bent opgegroeid, dan kan je met je docent afspraken maken over een zinvolle invulling van het vak Duits voor jou, bijvoorbeeld dat je het programma van een hogere jaarlaag volgt of met een taalassistent buiten de les om opdrachten doet. Dit programma is per leerling verschillend.”